luni, 12 martie 2012

Mitul device-ului "all in one"


La mijlocul anilor 2000, odata cu dezvoltarea spectaculoasa a telefoanelor mobile in ceea ce priveste capabilitatile grafice si de conectivitate s-a vehiculat ideea ca telefonul mobil va fi device-ul unic pe care-l vom folosi pe post de aparat foto, player de muzica si video, Pc/laptop, respectiv citire de carti, conectivitate la internet, plati online, servicii bancare, mobile TV.


Ideea parea generoasa si odata cu dezvoltarea smatphone-urilor parea si foarte adevarata. Cu toate astea, pe aceasta piata convergenta chiar si producatorii consacrati precum Apple pastreaza cel putin 3 game de produse: smarphone, tablele, iPod.

Sa vedem de fapt care e realitatea in ceea ce priveste smartphone-ul ca device unic.


1. Functia de camera foto / video
Smarphone-urile de ultima generatie au camere de 8MP (exceptand prototipurile de 41 MP prezentate recent de Nokia), ceea ce le face device-uri acceptabile pentru fotografiat, respectiv filmat HD (unele modele de smartphone). Totusi, o camera foto obisnuita in ziua de azi are 16MP, zoom optic 10x si functii mult superioare unui telefon. Ca sa nu mai vorbim de aparatele semiprofesionale sau profesionale.

2. Functia de mp3 / video player 
Da, aici smartphone-ul se comporta foarte bine atat din punct de vedere al calitatii sunetului/imaginii, cat si din punct d evedere a mediului de stocare (16 GB+). Totusi exista situatii in care un mp3 player este mult mai potrivit decat un smarphone: celor care alearga, sau sportivilor (amatori) in general.

3. Functia de laptop/PC (browser de internet si device pentru aplicatii online)
Imbatabil cand esti in miscare sau oriunde nu ai acces la un laptop/pc. Paleste totusi in fata unei conexiuni fixe la internet de 100 Mbps si unui monitor de 19+ inch. De retinut librariile inepuizabile de aplicatii pentru smartphone-uri, usor de gasir si de instalat, care le ofera un avantaj smarphone-urilor.

4. Functia de eReader
Cu toate ca rezolutia noilor modele e acceptabila, dimensiunea ecranelor de 3 respectiv 4 inch e total nesatisfacatoare pentru un cititor de carte. eReader sau tableta fiind o alternativa mult mai buna.

5. Functia de plati online cu cardul.
Conceptual nu e foarte diferita de plata online pe web, totusi, comertul electronic e mai putin dezvoltat pentru mobile. Lumea e oarecum reticenta la asa ceva, cel putin pe piata din Romania, datorita si potentialelor riscuri de securitate.

6. Servicii bancare complexe (plati pe baza autentificarii cu telefonul mobil)
Inceput timid, e vazut ca serviciu add on peste serviciile clasice de internet/mobile banking.

7. Mobile TV
Odata cu explozia streaming-ului si a site-urilor de video sharing acest concept nu s-a mai dezvoltat la fel de puternic cum se credea cu 8-10 ani in urma. Exista tari occidentale unde piata de mobile TV e destul de dezvoltata, dar in nici un caz nu e vedeta serviciilor de telefonie mobila.

Update.
La cererea publicului comentator adaug inca doua categorii de functii acoperite de smartphone-uri.

8. Aplicatie GPS
Smartphone-urile cu suport de GPS indeplinesc atat de bine aceasta functie, comparativ cu device-urile dedicate incat am si uitat sa fac referire la ea. Poate cel mai bine dintre toate celelalte mentionate.

Daca tot vorbim aici de GPS pe telefon, asta e o chestie de tip "serviciu contra serviciu", adica noi folosim tehnologia GPS direct de pe telefon si cine e interesat sa afle pe unde umblam o poate face cu precizie mult mai buna decat in cazul GSM. Daca prin GSM si UMTS putem fi localizati doar cu aproximatie de sute de metri (chiar kilometri in afara zonelor urbane) in functie de aria de acoperire a celulei, iata ca in cazul GPS putem fi localizati cu precizie de zeci de metri. Diferenta fata de un device GPS clasic este ca in cazul mobilului posesorul e indentificabil prin cartela, adica are identitate.

9. Consola de jocuri portabila
Nu stiu, nu ma joc. Poate ma ajuta cineva din public.



Ce ramane din acest mit al device-ului all in one? Avantajul de a putea realiza oricare din aceste functii oricand doresti, oriunde te afli, pentru ca da, mobilul a ramas device-ul unic, pe care-l purtam asupra noastra oriunde ne-am afla. Vrei sa faci poze state of the art? Vrei sa citesti o carte? Vrei sa navighezi pe internet confortabil de la biroul tau? Ai nevoie de device-uri dedicate pentru asta. Le vrei pe toate in varful muntelui fara bagaj suplimentar? Folosesti smartphone-ul!

Un comentariu:

  1. Smartphone-urilor actuale se pare că încep să preia cu succes și funcția de consolă de jocuri portabilă. Și cu GPS-ul cum rămâne? :)

    RăspundețiȘtergere