miercuri, 29 februarie 2012

Anul bisect si tehnologia


Anul bisect si in particular ziua de 29 feb e o data speciala, datorita frecventei rare in calendar, asa ca am dorit in mod special sa am un post pe acesta tema.

Conform wikipedia "Anii bisecți sunt anii în care luna februarie are 29 de zile în loc de 28 de zile, iar anul per total 366 de zile în loc de 365 de zile. Ziua suplimentară este necesară aproximativ o dată la 4 ani din cauză că perioada de rotație a Pământului în jurul Soarelui nu este un număr întreg de zile, ci este de 365,2422 zile".

Ceea ce nu stiam este exceptia de la regula celor 4 ani.

"Pentru o aproximare mai bună a perioadei de 365,2422 regula exactă din calendarul Gregorian este: Un an este bisect dacă este divizibil cu 4, exceptând cazurile când este divizibil cu 100 fără a fi divizibil cu 400."

Adica anul 2100 (pentru cei care-l vor mai prinde) nu va fi an bisect, desi respecta regula divizibilitatii cu 4, pentru ca se incadreaza in exceptia cu 100.
Anul 2000 pe care l-am trait cu totii a fost an bisect pentru ca in plus, era divizibil cu 400 (a 3-a conditie, sau exceptia la exceptie).

Ce voiam sa mentionez de fapt cu acest post este legatura cu tehnologia. Orce device tehnologic care e "time & date aware" trebuie sa suporte acest algoritm de calcul pentru calendarul Gegorian. De la banalele ceasuri electronice pana la sistemele de control ale centralelor nucleare (adaugati voi in lista smatphone-urile, camerele foto, tabletele si laptopurile).  Pana si Microsoft Windows implementeaza fara greseala logica anului bisect.

Celor nascuti pe 29 februarie le urez un sincer "de 4 ori la multi ani!" ca nu ne mai auzim pana in 2016.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu